Компанията за импланти на Илон Мъск - Neuralink  признава, че

...
Компанията за импланти на Илон Мъск - Neuralink  признава, че
Коментари Харесай

Разследват компания на Илон Мъск за мозъчни чипове

Компанията за импланти на Илон Мъск - Neuralink  признава, че опитни маймуни са починали в план за тестване на мозъчни чипове, само че отхвърля обвиняванията за свирепост към животните.

В обява на своя уеб страница, Neuralink се обръща към " последните публикации “, които " повдигнаха въпроси по отношение на потреблението на Neuralink върху опитни животни в Калифорнийския университет Davis Primate Center “ (UC Davis). Компанията твърди, че " всички нови медицински устройства и лекувания би трябвало да бъдат тествани при животни, преди да могат да бъдат етично изпитани върху хора. “

Маймуните макаки са били употребявани при тестване от Neuralink, защото компанията създава имплантируеми чипове с Bluetooth,  вмъкнати в мозъците на маймуната, които съгласно Мъск могат да споделят с компютрите посредством дребен правоприемник.

През април предходната година Neuralink съобщи, че маймуните могат да играят Pong – компютърна игра, употребявайки единствено мозъка си. Когато пускат видео на Пейджър (мъжки макак), той движи курсора на екрана, без да употребява джойстика.

Компанията съобщи, че това е реализирано, откакто чипът Neuralink е подал информацията от невроните на маймуната в декодер, който по-късно е бил употребен за прогнозиране на плануваните придвижвания на ръката на Пейджър, позволявайки изходът от декодера да се употребява за пренасяне на курсора.

Изявлението на Neuralink идва, откакто Комитетът на лекарите по хуманна медицина – американска организация с нестопанска цел, която се застъпва за други възможности на тестването върху животни, изпрати писмо до Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA). В него тя се базира на нарушавания и упорства за следствие на това, което назовава " явни груби нарушавания на Закона за хуманно отношение към животните, свързани с лекуването на маймуни, употребявани в инвазивни мозъчни опити. “

В документа се твърди, че опитите са извършени в сходство с договорни съглашения сред UC Davis и Neuralink. В писмо до USDA, което обгръща повече от 700 страници, Комитетът на лекарите декларира, че записите, които е получил за 23-те маймуни, употребявани в опитите, отразяват " модел на извънредно страдалчество и немарливост на личния състав “. 

Тогава Комитетът завежда първото си дело, през 2021г. В прессъобщение на 10 февруари той твърди, че UC Davis е получил повече от 1,4 милиона $ финансиране от Neuralink за осъществяване на опитите върху маймуните макаци.

От CNN се свързали с UC Davis и Управителния съвет за коментар. В изказване пред KCRA 3 представителят на UC Davis Анди Фел споделя: " Протоколите за проучване бяха деликатно прегледани и утвърдени от Институционалния комитет за грижа и потребление на животните на кампуса. Работата е осъществена от откриватели на Neuralink в уреди в Националния проучвателен център за примати в Калифорния в UC Davis. Персоналът дава ветеринарни грижи, в това число непрекъснато наблюдаване на опитни животни. “

На 10 февруари Комитетът на лекарите завел второ дело за обществени записи, с цел да принудят университета да пусне видеоклипове и фотоси на опитните маймуни.

На делото комисията твърди, че чиновниците на университета " отстранили части от черепите на маймуни макаци резус и вкарали електроди в мозъците на животните. “ Твърди се, че на маймуните не са били предоставени съответни ветеринарни грижи и че " неодобрено вещество “, известно като BioGlue, " убива маймуните, като унищожава елементи от мозъка им “.

В блога си Neuralink твърди, че има " едно хирургично затруднение, включващо потреблението на утвърждения от FDA артикул (BioGlue) “ и след това една от маймуните е била евтаназирана.

В правосъдния развой Комисията споделя, че Калифорнийският университет е отказал да пусне фотоси и видеоклипове от опитите, заявявайки, че записите принадлежат на Neuralink – частна компания, която не е обект на Закона за обществените записи на Калифорния, написа уеб сайтът zdrave.to.

В изказване, оповестено на уеб страницата им, Neuralink декларира, че компанията е " безусловно ангажирана в работата си с животни по допустимо най-хуманния и етичен метод “.

По отношение на изказванията за евтаназия от лекарския комитет, Neuralink дава отговор, че " две животни са били евтаназирани на плануваните крайни дати, с цел да се съберат значими хистологични данни, а други шест по преценка на медицинския съвет на ветеринарния личен състав в UC Davis. “

Neuralink декларира, че е взел решение да си партнира с UC Davis през 2017 година за осъществяване на проучвания, основани на животни. През 2020 година компанията на Мъск откри вътрешен вивариум от 6000 квадратни фута за настаняване на селскостопански животни и макаци резус, съгласно изказването на Neuralink.

Джеръми Бекъм, координатор на застъпничеството на научните проучвания в Комитета на лекарите, споделя в прессъобщение, че документите, употребявани от комитета в писмото до USDA, " разкриват, че мозъците на маймуните са били осакатени, а животните оставени да умрат в ужасни премеждия. “

Neuralink по-рано съобщи, че задачата на тяхното проучване е да даде опция на човек с парализа да може да работи с устройство, като компютър или телефон, употребявайки единствено мозъчната си интензивност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР